Nieuws

Hoera, we mogen weer!

Hoera! Vanaf 2 juni gaan wij weer open! Het terras kan weer bezocht worden en u kunt ook dan weer met het pontje.

We ontvangen u graag weer op ons terras en op het pontje. Daarom even de volgende aandachtspunten
Als u geen verkoudheids- griepklachten heeft en uw huisgenoten niet ziek zijn bent u van harte welkom!

Voor het pontje:
– We hanteren een maximaal aantal van 4 personen per overtocht (ook bij gezinnen). 
– Aan de reling hangt een bakje, hier staat desinfecterende handgel en een geldpotje in. Graag eerst uw handen desinfecteren voor u verder gaat. 
– Op het pontje kan alleen contant betaald worden en daarom hebben we de prijzen veranderd naar €1.00 voor volwassen en €0.50 voor kinderen. Gebruiken van knipkaarten, wisselen van geld of pinnen is nu helaas gewoon niet mogelijk. 
– Gelieve wachten buiten de steiger en daar dan ook de 1.5 meter regel in acht nemen.

Voor het theehuis: 
– Aan het begin van het terras staat een tafel met daarop de richtlijnen voor het terras. Vergeet niet uw handen te desinfecteren. 
– Er zijn 3 terras tafels beschikbaar. Maximaal 2 personen per tafel, tenzij u uit één huishouden komt. 
– Volg de looproute en wacht in de vakken op uw beurt.
– U kunt binnen uw bestelling doorgeven en gelijk betalen. 
– Op de uitserveertafel wordt uw bestelling neergezet en deze kunt u zelf ophalen. 
– Heeft u genoten van uw koffie? Zet dan uw vaat op het karretje die bij de uitserveertafel staat. 
– Na een terras bezoek zorgen wij ervoor dat de tafel en de stoelen ontsmet word. 
– Terras vol? Er staat een Coffee To Go tafel aan de dijk. Pak uw koffie en zoek een plekje aan de dijk.

Het theehuis binnen is gesloten. Dit i.v.m. onze mensen die hier werken en de ruimte die binnen beschikbaar is. Het toilet is ook gesloten.

Openingstijden: 
Pontje: Ma t/m Zo 10.00 uur tot 18.00 uur
Theehuis: Ma t/m Zo 10.00 uur tot 17.00 uur

Wij hebben er heel veel zin in, zorg voor elkaar en wij hopen u snel te zien.

Yes het pontje is er weer!

Yes het pontje is er weer!

Nu zonder maatregelen, maar wel met wat wijzigingen.

Volwassenen         €1,40
Kinderen               €0,70
Strippenkaart      €12,00

Betalen kan nog steeds in het potje aan de reling. Pinnen? Loop even naar binnen, kunt u gelijk ons mooie vernieuwde Theehuis bewonderen. De koffie staat voor u klaar.

Telefoonverbinding.

Helaas hebben wij problemen met onze telefoonverbinging.

we kunnen niet bellen of gebeld worden.

Ons nieuwe tijdelijke nummer is : 06 11 93 23 34

Excuses voor dit ongemak ,

Team Zalkerveer

Pont vaart weer !

de pont is vanaf vandaag 25-7 weer geopend.

Pont tijdelijk uit de vaart

Vanaf vandaag 20-7 is de pont door hoog water tijdelijk uit de vaart tot nader bericht

Pontje uit de vaart 28 en 29 april i.v.m. werkzaamheden

Aanstaande woensdag 28 april en donderdag 29 april is het pontje uit de vaart. Aan de ‘s-Heerenbroek kant krijgen we een nieuwe steiger. Hier zijn we erg blij mee, hierdoor kan het pontje helaas deze 2 dagen niet varen.

Excuses voor het ongemak en we hopen u op vrijdag 30 april weer van dienst te kunnen zijn!

Pontje vanaf 1 april in de vaart. Theehuis helaas nog gesloten!

We ontvangen u graag weer op het pontje. Daarom even de volgende aandachtspunten:
Als u geen verkoudheids- griepklachten heeft en uw huisgenoten niet ziek zijn bent u van harte welkom!

Voor het pontje:
– We hanteren een maximaal aantal van 4 personen per overtocht (ook bij gezinnen).
– Aan de reling hangt een bakje, hier staat desinfecterende handgel en een geldpotje in. Graag eerst uw handen desinfecteren voor u verder gaat.
– Op het pontje kan alleen contant betaald worden en daarom hebben we de prijzen veranderd naar €1.00 voor volwassen en €0.50 voor kinderen. Gebruiken van knipkaarten, wisselen van geld of pinnen is nu helaas gewoon niet mogelijk.
– Gelieve wachten buiten de steiger en daar dan ook de 1.5 meter regel in acht nemen.

De tijden zijn van: 10.00 uur tot 18.00 uur.

Theehuis gesloten

Helaas is het Theehuis gesloten.

Het pontje vaart wel 7 dagen per week van 10.00 uur tot 18.00 uur. De mogelijkheid om te pinnen in het weekend vervalt hiermee ook. Wilt u met het pontje over, neem dan contant geld mee. €1,- voor volwassenen en €0.50 voor kinderen.

Excuses voor dit ongemak, maar we hopen op uw begrip.

Team Theehuis

Het Zalkerbos

[Door Willem Hofman]

Mocht je in het voorjaar een beetje genoeg hebben van die grootse vangsten (jazeker, dat komt voor!), breng dan een bezoekje aan het Zalkerbos, dat in het voorjaar op z’n mooist is. Het is zo ongeveer de enige mooie plek die niet door een natuurorganisatie beheerd wordt, maar gewoon, door de gemeente Kampen. Een oud, soortenrijk, klein hardhoutooibosje op twee stroomruggen met Iepen en op de lagere gedeelten Es en Els.

Het mooiste is toch naar beneden te kijken: Blauwe Druifjes, gewone Vogelmelk, Slangenlook en andere bijzondere planten als Holwortel, Sneeuwklokjes en reusachtige Paardenstaarten.

Echte specialisten komen ook later in het jaar om de zeldzame mossen op de afgezaagde stobben te bestuderen. Dan bloeit ook, op de noordelijkste groeiplaats van ons land, de Wilde Bosrank en zijn de bosranden met sluiers van bloemen bedekt. In de winter vormen de talloze zaaddozen  opnieuw een sluier van zilver. Ėėn zaadje bereikte zo’n vijftien jaar geleden mijn tuin in’s- Heerenbroek, die dus toen de noordelijkste groeiplaats vormde, maar ik heb haar weggehaald: te veel, te groot…  

Willem Hofman is ‘s-Heerenbroeker hengelaar, natuurliefhebber en IJsselkenner. Dit stuk werd als kader gepubliceerd in bij het stuk De IJssel, Nederlands mooiste rivier dat verscheen in de winter van 2010 in het tijdschrift De Nederlandse Vliegvisser.

Vogels

[Door Willem Hofman]

Tijdens de ‘Grote Vergiftiging’ waren de uiterwaarden nog voornamelijk grasland met veel broedende weidevogels. ‘Door het verdwijnen van weiden en de vele ‘natuurwaardenontwikkelingen’ is hun aantal afgenomen, maar de ontstane ruigten bieden wel andere soorten een kans. Zo’n tien jaar geleden hoorde ik in juni al het vèrdragende gerasp van de kwartelkoning: Crex Crex. Eerst: hier ben ik, kom! Daarna: hier ben ik, blijf weg! Honderden keren per nacht. Met buurman Willem hoorde ik vorig jaar nog drie mannetjes om het hardst krassen. Ook hoor je hier en daar s’nachts het merkwaardige ‘zweepslagje’ van het Porceleinhoen.

Gelukkig is er overdag ook veel te beleven. De kans dat je een Grote Zilverreiger tegenkomt is groot en ook de Lepelaar heeft de IJssel gevonden en broedde onlangs bij Wijhe. Jazeker, er zijn ook Aalscholvers, maar de oplettende hengelaar zal ook Brilduikers kunnen zien op de enige plek in ons land waar ze broeden. Regelmatig flitst een IJsvogel langs en duikt de Zwarte Stern niet tevergeefs. Tegenover het Veerhuis in ‘s –Heerenbroek zie je tegenwoordig oeverzwaluwen de (afgekalfde) wal induiken.

Ondanks het verminderen van grasland zijn de Grauwe Ganzen bijna ontelbaar en ook de Canadese Ganzen en Brandganzen breiden zich sterk uit. In de winter komen daar nog de Kolganzen bij en een groot aantal steltlopers en veel soorten eenden. Je komt ogen en oren te kort!

Willem Hofman is ‘s-Heerenbroeker hengelaar, natuurliefhebber en IJsselkenner. Dit stuk werd als kader gepubliceerd in bij het stuk De IJssel, Nederlands mooiste rivier dat verscheen in de winter van 2010 in het tijdschrift De Nederlandse Vliegvisser.