Geschiedenis

In 1996 dreigde de voetveerverbinding tussen ‘s-Heerenbroek en Zalk te worden opgeheven, omdat de oude veerbaas ermee stopte. Stichting Dagverblijven voor Gehandicapten te Kampen en Omstreken (SDGK) heeft het Zalkerveer voortgezet door middel van een project voor en door mensen met een verstandelijke beperking.


De oude roeiboot werd vervangen door een geel motorscheepje met kajuit. Naar analogie aan het Hattemerveer (‘Kleine Veer 1’) kreeg dit scheepje de naam ‘Kleine Veer 2’. Twee jaar later kreeg het de definitieve naam Zalkerveer.

Voormalig minister van Verkeer & Waterstaat Annemarie Jorritsma gaf op 11 november 1996 het startsein voor de bouw van het Theehuis.

Vanwege het toenemend aantal bezoekers besloot men het haventje aan ’s-Heerenbroekerzijde grondig te moderniseren. Er werd een drijvende steiger aangelegd om ook bij hoger water mensen te kunnen overzetten.

Twee jaar later – in 2006 – arriveerde het nieuwe Zalkerveer: een ‘echt’ pontje van scheepswerf De Schiffart in Grou. Scootmobiel- en rolstoelgebruikers kunnen nu ook gemakkelijk de overtocht maken.