Zalkerbos

[Door Willem Hofman]

Mocht je in het voorjaar een beetje genoeg hebben van die grootse vangsten (jazeker, dat komt voor!), breng dan een bezoekje aan het Zalkerbos, dat in het voorjaar op z’n mooist is. Het is zo ongeveer de enige mooie plek die niet door een natuurorganisatie beheerd wordt, maar gewoon, door de gemeente Kampen. Een oud, soortenrijk, klein hardhoutooibosje op twee stroomruggen met Iepen en op de lagere gedeelten Es en Els.

Het mooiste is toch naar beneden te kijken: Blauwe Druifjes, gewone Vogelmelk, Slangenlook en andere bijzondere planten als Holwortel, Sneeuwklokjes en reusachtige Paardenstaarten. 

Echte specialisten komen ook later in het jaar om de zeldzame mossen op de afgezaagde stobben te bestuderen. Dan bloeit ook, op de noordelijkste groeiplaats van ons land, de Wilde Bosrank en zijn de bosranden met sluiers van bloemen bedekt. In de winter vormen de talloze zaaddozen  opnieuw een sluier van zilver. Ėėn zaadje bereikte zo’n vijftien jaar geleden mijn tuin in’s- Heerenbroek, die dus toen de noordelijkste groeiplaats vormde, maar ik heb haar weggehaald: te veel, te groot…

Willem Hofman is ‘s-Heerenbroeker hengelaar, natuurliefhebber en IJsselkenner. Dit stuk werd als kader gepubliceerd in bij het stuk De IJssel, Nederlands mooiste rivier dat verscheen in de winter van 2010 in het tijdschrift De Nederlandse Vliegvisser.